Sport a zdrowie - korzyści wynikające z aktywności fizycznej
Dlaczego dieta roślinna jest taka zdrowa?
Diety wegańskie stają się coraz bardziej popularne, a ludzie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego ze względów ekologicznych, etycznych i zdrowotnych. Czy weganizm jest więc bardziej decyzją osobistą czy moralną? A może jest to dieta, której wszyscy powinniśmy się trzymać dla zachowania długotrwałego zdrowia?
Podstawą wszystkich diet wegetariańskich jest żywność roślinna (warzywa, owoce, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, zboża i soja). Włączenie takich produktów jak mleko, jogurt i jajka zależy od rodzaju diety wegetariańskiej, jaką stosuje dana osoba. Niektórzy wegetarianie włączają do diety nabiał lub jajka, a niektórzy nawet od czasu do czasu spożywają ryby. Dieta wegańska jest jednak najbardziej rygorystyczną formą diety wegetariańskiej, ponieważ zakłada unikanie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, drobiu, ryb, nabiału i jaj, ale także mniej widocznych, takich jak żelatyna, masło i czasami miód.
Z czego składa się dieta wegańska?
Dieta wegańska składa się wyłącznie z pokarmów roślinnych. Obejmuje to wszystkie warzywa nieskrobiowe i skrobiowe, rośliny strączkowe, soczewicę i groch, orzechy, nasiona i masło orzechowe, owoce, zboża i produkty sojowe, takie jak tofu. Przy odpowiednim planowaniu dieta wegańska może zaspokoić zapotrzebowanie przeciętnego człowieka na białko i większość niezbędnych składników odżywczych. Planowanie posiłków wymaga jednak nieco więcej wysiłku, aby zapewnić, że roślinne źródła białka uzupełniają się wzajemnie, dostarczając wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest to prawdą nawet w porównaniu z planowaniem wymaganym od innych wegetarian, którzy spożywają nabiał lub jaja.
Korzyści zdrowotne związane z dietą roślinną są dość znaczące. W 2009 r. w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" podano, że osoby stosujące dietę wegańską mają niższą masę ciała, niższe ciśnienie krwi i niższy poziom cholesterolu. Stwierdzono również, że weganie spożywają więcej błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, witaminy E, potasu i magnezu oraz mniej tłuszczów nasyconych. Potwierdzają to wyniki badań, w których stosowano dietę roślinną jako miernik utraty wagi i ryzyka sercowo-naczyniowego. W rzeczywistości efekty zdrowotne zaobserwowane u osób otyłych wskazują na znacznie większe obniżenie BMI, poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w porównaniu z osobami, które stosowały się do zaleceń dietetycznych American Heart Association. Badanie opublikowane w 2013 r. wykazało, że osoby stosujące dietę roślinną straciły około 3 kg więcej niż grupa kontrolna i odnotowały znaczną poprawę w zakresie lipidów we krwi.
Korzyści diety roślinnej
Do najbardziej znaczących korzyści płynących z diety wegańskiej należy poprawa stanu zdrowia jelit. Rośliny są naturalnie bogate w błonnik, a błonnik jest kluczem do dobrego trawienia. Niektórzy ludzie przechodzą na dietę roślinną właśnie z tego powodu - aby pozbyć się bólu brzucha i stanów zapalnych. Na przykład Felix Schneiders, zawodowy pokerzysta z Niemiec, przez wiele lat zmagał się z przewlekłą chorobą żołądka, która na długi czas odsunęła go na boczny tor, a także pogłębiła nieśmiałość, której doświadczał przez całe życie. Aby pomóc sobie z problemami żołądkowymi, Schneiders przeszedł na weganizm i podczas najbardziej prestiżowego turnieju pokera na świecie w 2015 sam przygotowywał wszystkie posiłki.
Młodszy z braci Hemsworth i gwiazda "Hunger Games" podobno przeszedł na weganizm w 2015 roku. "Dla własnego zdrowia i po wszystkich informacjach, które zebrałem na temat złego traktowania zwierząt, nie mogłem dalej jeść mięsa" - powiedział w wywiadzie z listopada 2015 r. opublikowanym w Men's Journal. "Im więcej wiedziałem, tym trudniej było mi to robić". Powiedział, że takie odżywianie się pomogło mu zarówno psychicznie, jak i fizycznie, do tego stopnia, że zachęcił swojego starszego brata Chrisa Hemswortha, aby również spróbował.
Zobacz także: Dieta a odchudzanie - porady dietetyczne dla odchudzających się
Jeśli te badania i dane zainspirowały Cię do przestawienia się na żywność pochodzenia roślinnego lub przynajmniej spróbowania potraw wegańskich, to w dzisiejszych czasach nie stanowi to żadnego problemu. Chociaż tradycyjna, polska kuchnia może nie być najbardziej odpowiednia dla wegan, większe i mniejsze miasta mają wiele do zaoferowania osobom, które wybrały dietę wegańską jako sposób na życie. Restauracje wegańskie to oczywiście nie tylko zdrowe i smaczne jedzenie, ale także przytulna atmosfera, ekskluzywne wnętrza i głęboka filozofia, która za nimi stoi. A takich restauracji oferujących burgery z tofu i sera, naleśniki z farszem, bruschetty i wiele innych jest coraz więcej.
Komentarze (0)